Греко-католицька парафія в
      Їглаві та в  Пелгржімові
i2880.jpg
"Добрий Пастир ні на що не очікує лише все чинить з любові"

Очима парохіян

Ми, українці греко-католики, щиро вдячні екзархату, а особливо отцю єпископові Ладиславу Гучкові за те, що приймає наших українських священиків до праці на духовній ниві в Чеську республіку. Найбільше вражаючим є той факт, що ці молоді люди непокладаючи рук і зусиль, з великим надхненням поширюють греко-католицьку віру у цій маловірній державі.

Приємно дивує нас молодий священик о. Василь Горблянський, який з 1 листопада 2008 р. працює адміністратором Греко-католицької парохії в м. Їглава. Кожної неділі о 11,00 год. відправляє тут Святу Літургію у єзуїтському храмі святого Ігнатія, куди приїжджають греко-католики і з довколішних міст Швидко рознеслася чутка про їглавську греко-католицьку парохію. Засвідчив шлюби о. Горблянський перед Богом, з довкілля приїжджали вірні хрестити своїх дітей.

Місто Їглава є містом-побратимом Ужгорода. 2 жовтня 2012 р. з цієї нагоди до Їглави прибув високопоставлений гість, Мукачівський єпископ Кир Мілан Шашік, де його радо зустрів наш парох о. Василь. 18 жовтня того ж року о. Горблянський зустрічається з тодішнім послом України в Празі, Його ексцеленцією Іваном Грицаком. При цій зустрічі дав посол письмову згоду на відкриття почесного консульства в Їглаві., котре могло би послужити українцям і допомогти їм в орієнтації міжнародних відносин і при вирішенні різних особистих питань. Цього року 7 червня відвідав Їглаву і сучасний посол України в Празі, Його ексцелєнція Борис Зайчук. В нарадах представників краю Височина з послом взяв участь і наш о. Василь, який крім іншого був і як перекладач. На місяць листопад 2013 готуються Дні української культури в Їглаві за співпрацею о. Василя.

Неодноразово до Їглави на Літургію приїжджають греко-католики з Пелгржімова. В 2012 році о. Василь у Їглаві в храмі св. Ігнатія уділив Святу Тайну хрещення і миропомазання двом діточкам із Пелгржімова - Ян Мадзін і Давид Лисий. Тоді зродилася думка, щоб відправляти Літургії в Пергржімові, щоб вірні не мусіли їздити до 30 кілометрів віддаленої Їглави. О. Василь взявся активно за цю справу і все вийшло добре. У пошуках приміщення допоміг диякон з Пелгржімова, доктор теології, філософії і медицини Максимиліян Кашпару. О. Василь нав'язав контакт з місцевим римо-католицьким парохом о. Мгр. Яромиром Стегликом, який для наших Богослужень дав до диспозиції чудову барокну каплицю Страдальної Матері Божої, побудовану на початку 18-го століття. На свято Воскресіння Ісуса Христа 5 травня 2013 відбулася в цій каплиці перша Свята Літургія і з посвяченням «паски». В цій першій торжественній Літургії взяли участь 25 вірних. Від того часу кожної неділі о 8,30 год. відбувається Служба в Пелгржімові, а потім з усією родиною поспішає о. Василь служити до Їглави. Дуже величавою і радісною була відправа 18 серпня на свято Преображення. О. Василь посвятив пелгржімівцям і їглавакам плоди й у обох святинях уділив вірним мирування.

                                                                                                                                 К. Є.

• коли входиш у Храм і бачиш Святі Ікони, думай про те, що Сам Господь і всі Святі дивляться на тебе;
• приходити до Служби потрібно вчасно;
• перед входом чоловіки (хлопці) знімають головні убори;
• одяг повинен бути пристойним і охайним;
• вітатися в церкві потрібно: "Слава Ісусу Христу", відповідати: "Слава навіки"; якщо це різдвяний час, то "Христос Рождається",відповідати: "Славімо Його"; якщо великодній час: "Христос Воскрес" - "Воістину Воскрес".
• у храмі не можна голосно говорити;
• без потреби не треба ходити по храмі;
• якщо ти спізнився, то спокійно увійди до храму, щоб не завадити молитві інших;
• дітям не можна бігати, пустувати, сміятися;
• не можна сидіти закинувши ногу на ногу;
• якщо тобі важко зосередитися на Літургії, попроси батьків, щоб вони тобі дали молитовник, і , слідкуючи за ним , тобі буде легше молитися;
• не лінуйся йти до церкви, натомість запрошуй своїх друзів до церкви;
Пам'ятай, що Господь любить дітей, які приходять до Церкви, щиро моляться, приступають до Причастя. Молися за своїх батьків, братів і сестер, дідусів і бабусь, за добре навчання і здоров'я. Розповідай Богові про всі свої переживання - і він тебе вислухає і допоможе

Жило двоє чоловіків, що були тої самої професії. Один з них, маючи велику сім'ю, завжди щось відкладав з заробітків, другий не мав дітей, працював день і ніч, навіть в святкові дні,а все знаходився в біді, в недостатках. Бачачи, як добре живеться його товаришеві  по фаху, вирішів звернутися до нього та запитати про причину того його поводження.

                  Багатий ремісник пообіцяв, що відкриє йому ту таємницю, але з умовою, що той прийде до нього в неділю раненько. Бідака з радістю погодився на те і у визначеній годині прибув до товариша. А той запровадив його до церкви на Службу Божу.  Бідний ремісник змучений тим ходженням до церкви запитав: "Мій дорогий, дорогу до церкви я знаю, але не можу марнувати час, щоб слухати щоденно Службу Божу. Якщо хочеш бути вірним своїй обітниці та відкрити таємницю мені - то добре, а якщо ні, то дуже дякую. До побачення".

                   Тоді той другий, звернувшись до свого товариша з любов'ю, відповів: "Бачиш, друже, те що мені в тому житті добре поводиться є якраз та причина, що я щоденно ходжу на Службу Божу. І знаю, що Бог і благословить мою працю та дає мені щастя. Слухай і ти Службу Божу, а побачиш, що і в твоїм домі все обернеться на краще". І справді то сталося, бідний ремісник послухав поради приятеля, почав ходити на Службу Божу, знайшов працю, виплатив борги і так привів до порядку свою убогу хату і став жити в достатку.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one